A A A


Home

Acatiste luna Aprilie Acatiste luna August Acatiste luna Decembrie Acatiste luna Februarie Acatiste luna Ianuarie Acatiste luna Iulie Acatiste luna Iunie Acatiste luna Mai Acatiste luna Martie Acatiste luna Noiembrie Acatiste luna Octombrie Acatiste luna Septembrie

Ultimele Noutati

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu RUGĂCIUNE PENTRU PACE

Ultimele Evenimente

Randuiala parastasului in sambata Sfantului Teodor Pelerinaj la manastirea Sfintei Cruci Ziua nationala la Parohia din Cetea

Ultimele Stiri

Fiecare copil asteapta un cadou de Craciun. Un after school pe langa fiecare biserica! Pod de speranță peste necazuri și suferințe Patriarhul României a adresat un mesaj de compasiune familiei Domnului Valentin Anghel APEL LA RUGĂCIUNE PENTRU PACE

Meteo


Groupromo Management

www.groupromo.ro

realizare pagini web


 

1 2

Doneaza carte, doneaza cultura

Doneaza carte, doneaza cultura. Impreuna construim o comunitate bazata pe educatie.

Am demarat un nou proiect prin care dorim sa infiintam in caminul cultural, o biblioteca sateasca pentru copii, si nu numai, din Cetea. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastra.
Daca aveti acasa sau la rude carti pe care nu le mai folositi ori intalniti cunostinte care doresc sa ajute prin donatii de carte aceasta biblioteca, nu ezitati!
Puteti ajuta copiii din satul vostru natal cu fapta voastra buna.
Daruiti ,cu mainile dumneavoastra , o carte pentru cei ce si-o doresc.

Cetea, un sat pentru credinta si legea strabuna

Cetea, un sat pentru credinta si legea strabuna
Cetea, un sat pentru credinta si legea strabuna

In data de 13 aprilie a 2 a zi de Pasti a avut loc in biserica Adormirea Maicii Domnului lansarea a celei de a 2 a editie a monografie a satului : "Cetea- Bihor, un sat pentru credinta si legea strabuna", sub redactia prof. Univ. Dr. Liviu Borcea si prof. Univ. Dr. Petru Mihancea. Acest moment este unic pentru ca prin aparitia celei de-a doua editii a monografiei satului, se realizeaza o punte de legatura intre trecut, prezent si viitor. Am putea vorbi, prin aparitia acestei carti ca este dovada rezistentei poporului nostru prin credinta. Credinta puternica a facut sa dainuie satul Cetea care se identifica cu biserica din sat. Nu se poate face deosebire intre sat si biserica. Cand vorbim despre sat, vorbim despre biserica, cand vorbim despre biserica, vorbim despre valori crestine, perene si nepieritoare. Putem aminti de un moment emotionant cand in Cetea noastra intre 28 iunie 1947 si 29 sept 1947 au fost adusi 10 copii repartizati din Moldova . O Moldova macinata de suferinte si foamete, precum si de un gand-testament dat pentru prosperitate de pr. Emil Bendorfeanu in 1935: "De aceea sufletul meu ar fi plin de bucurie cand ar auzi si ar sti ca parohia Cetea de astazi, peste 50 de ani a avansat simtitor pe terenul religios- moral, cultural si economic; ajungand ca romanul nostru uitat astazi de toti sa fie in viitor privit cu drag de oricine. Am deplina nadejde ca credinciosii acestei parohii vor sti sa infrunte intotdeauna orice curent daunator bisericii si tarii noastre cat timp preotii acestei parohii vor fi cu crucea in frunte".
In cadrul acestei manifestari parohia ortodoxa Cetea a acordat diploma de excelenta domnului prof, dr Mihancea Petru, fiu al satului, precum si diploma de excelenta post-mortem dl. Dr. Liviu Borcea, pentru promovarea valorilor crestine.
Multumim celor prezenti si autoritatilor implicate.
Pr. Meghesan Vasile

Doneaza sange! Saveaza o viata!

Doneaza sange! Saveaza o viata!
Doneaza sange! Saveaza o viata!

Joi, 12 martie, Parohia Ortodoxa Cetea a organizat o campanie de donare de sange. Campania face parte din programul Patriarhiei Romane :”Doneaza sange! Salveaza o viata!”
La fiecare 2 secunde, cineva din tara are nevoie de sange, sangele care este vital in reusita unei interventii chirurgicale. De aceia ne-am mobilizat , ca impreuna cu un grup de enoriasi inimosi, in special tineri ai parohiei noastre, sa mergem la Centrul de Transfuzii Oradea pentru a dona sange. Nu ne-am gandit sa fie de folos unui ortodox, unei persoane publice sau unei persoane cunoscute si dragi noua, ci sa fie de folos celor care au mare nevoie de ajutor. Speram ca prin aceasta actiune a noastra, din postul patimilor Domnului Nostru Iisus Hristos, si care nu va ramane singulara, sa fie de folos celor care sunt in momente grele. Actul de donare are ca principiu de baza iubirea crestina fata de aproapele sau, astfel si eu personal, am daruit si acele bonuri valorice primate, unei familii cu probleme financiare din parohie. Donatorul face in ascest fel un gest asemanator cu cel al martirilor pentru oamenii aflati in suferinta.
Multumim tinerilor din parohie care au fost alaturi de noi in acest demers, cadrelor medicale de la Centrul de Transfuzie Oradea, care ne-au primit cu multa caldura, atat pe noi cat si pe toti cei care calca pragul acestei institutii nobile, precum si domnului Tole Petru care ne-a pus la dispozitie un microbus.
Pr. Meghesan Vasile

Despre ocara

Despre ocara
Despre ocara

Ocara este vorbirea de rau, injuria si clevetirea. Cel ce ocaraste este meschin, inclinat spre mustrare, insulte si invinuiri;are o inima necurata. Duhul ii este pervertit, iar sufletul ticalos. Gura ii este vicleana, buzele pangarite, cuvintele nedrepte. Se instituie ca judecator aspru al fratelui sau, il osandeste fara ca acesta sa se poata apara; nemilos si necrutator, il ataca si isi pronunta verdictul asupra lui. Cel care ocareste si cearta nu difera intru nimic de un ucigas, pentru ca cel din urma ia viata, dar celalalt, cinstea, temelia pe care se sprijina viata.
Sfantul Nectarie din Eghina

Campania Patriarhiei Romane "Daruieste viata! Vino sa donezi sange!" continua -

Campania Patriarhiei Romane "Daruieste viata! Vino sa donezi sange!" continua

In perioada octombrie-decembrie 2014, Patriarhia Romana, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, sub coordonarea parintelui arhimandrit Ciprian Gradinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, continua campania Daruieate viata! Vino sa donezi sange!

Saptamana aceasta, campania de donare de sange derulata de Patriarhia Romana se va desfasura la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti, unde peste 700 de persoane vor dona in mod voluntar sange pentru Centrul de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti (CTS). incepand din 20 octombrie 2014, la campania Daruieste viata! Vino sa donezi sange! vor participa donatori voluntari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (sediul central). Donarea de sange va continua in Bucuresti, Ploiesti, Campina, Breaza, Boldesti, Pitesti, Slatina, Cluj, Oradea, Iasi, Sibiu, Dragasani, Falticeni, Constanta, Sinaia, Ochiuri, Gheorghieni, Brasov, Alba Iulia, Campulung, Boboc, Targu Ocna, prin implicarea credinciosilor de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si ai altor parohii din tara.

Cei care vor sa doneze sange sunt rugati sa trimita un email la voluntariparaclis@gmail.com. Vor primi un ghid al donatorului si un formular de inscriere. (Biroul de presa al Patriarhiei Romane)
http://basilica.ro/

Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci

Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci
Praznicul Inaltarii Sfintei Cruci

Crestinul dreptmaritor vede si cinsteste in Sfinta Cruce, deodata: jertfa Fiului lui Dumnezeu "Care s-a facut om pentru noi oamenii si pentru a noastra mintuire..."'; lemnul crucii pe care s-a rastignit Domnul, deci altarul Sau de jertfa; semnul crucii, semn al "Fiului Omului" si al crestinului in acelasi timp, cu care insemnindu-ne ca si cu o pecete, aratam participarea noastra la jertfa sfintitoare a lui Hristos.

Cuvantul Crucii pentru cei ce pier este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu. Semnul Sfintei Cruci poarta puterea Mantuitorului Hristos, care prin rastignirea Sa de bunavoie, a calcat moartea si a surpat stapanirea raului. Ori de cate ori de insemnam pe noi insine in Numele Tatalui, si a Fiului si a Sfantului Duh, atragem harul lucrator al lui Dumnezeu, care sfinteste, curateste si binecuvanteaza.
Prin semnul Sfintei Cruci, Il rugam pe Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sa ne curateaca cugetele, sa ne daruiasca puterea de a-L iubi pe Dumnezeu din toata inima noastra si de a-I sluji cu toata fiinta noastra.
Semnul Crucii este o recunoastere a jertfei lui Dumnezeu pentru noi. De aceea nu trebuie sa ne rusinam niciodata de a face semnul Sfintei Cruci. Crucea este arma impotriva diavolului. Nu in zadar semnul Crucii il numeste Biserica :"Arma nebiruita asupra diavolului, Crucea ta ne-ai dat". Cinstind crucea, crestinul adevarat nu poate cadea in greseala de care s-au facut vinovati cei din Legea veche, intrucit pentru el crucea, este crucea lui Hristos pe care s-a inaltat pentru a birui pacatul si moartea. Gandind, privind, rugandu-ne in fata crucii privim cu ochii duhovnicesti pe Hristos Cel jertfit pe ea. Noi nu ne putem inchipui pe Hristos fara cruce si nici crucea fara Hristos. Prin ea noi ne inchinam Lui, caci Hristos si crucea Sa sint nedespartite.

1 Iunie- Ziua internationala a copilului

1 Iunie- Ziua internationala a copilului
1 Iunie- Ziua internationala a copilului

Ziua Copilului (numita si Ziua Internationala a Copilului) va fi celebrata si in biserica noastra duminica, 1 iunie.
Dragi copii va asteptam duminica la biserica pentru a va arata ca va iubim si va pretuim.

Sfantul mucenic Haralambie

In aceasta zi, a zecea din februarie, se face pomenirea sfantului mucenic Haralambie.

Sfantul mucenic Haralambie a trait in vremea imparatiei lui Sever, pe cand ighenom in cetatea Magneziei se afla Lucian. El era preot al crestinilor de acolo, invatandu-i calea dreptatii si propovaduind credinta in Hristos. Pentru aceasta, el a fost osandit la chinuri de catre tiranii cei mai sus aratati; si dezbracat fiind de vesmintele preotesti, i s-a jupuit toata pielea trupului. Si pentru ca ighemonul l-a vazut suferind cu rabdare chinurile, maniindu-se s-a apucat sa-l chinuiasca pe sfant cu propriile lui maini. Dar indata i-au cazut ighemonului mainile, si s-au lipit de trupul mucenicului; dar sfantul rugandu-se, l-a vindecat.
Vazand acestea calaii sfantului, al caror nume era Porfiriu si Vaptos, s-au lepadat de idoli si au crezut in Hristos. Tot astfel au crezut in Hristos si trei dintre femeile care se gaseau de fata. Dar ighemonul a poruncit sa-i prinda pe toti si sa-l supuna la chinuri, taindu-le apoi capetele. Caci cu toate ca fusese tamaduit de catre sfant, totusi el ramasese in aceeasi necredinta de mai inainte.
Sfinte mucenice Haralambie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi pacatosii.

Fiecare copil asteapta un cadou de Craciun

Fiecare copil asteapta un cadou de Craciun.

Prin acest proiect ne dorim sa facem bucurie unor copii orfani cu ocazia sarbatorii Nasterii Domnului.
Fiecare dintre noi poate gasi acasa o jucarie, un joc, o papusa frumoasa,o carte, mai ales cïżœ ïżœtim ca acestea vor ajunge la copiii mai puïżœin fericiïżœi, care poate nici nu cunosc ce-i acela un cadou.
Daca aveti acasa o cutie de carton, ambalati-o frumos si puneti in ea jucarii si eventual dulciuri astfel incat sa facem o bucurie celor mai putin norocosi.
Darurile voastre vor fi stranse pana in 20 decembrie la parohia Cetea.

"Dupa verbul a iubi, a ajuta este cel mai frumos verb din lume." Bertha von Suttner

Pr.paroh Meghesan Vasile

GÂNDURI DE HALLOWEEN

Din ce in ce mai mulți oameni ajung să se "BUCURE" de această "sărbătoare" importată. Nu este nici o problemă că se importă, dar cât de bine ar fi să se importe din America și spiritul civic și dragostea de țară.
Ce mare victorie are cel rău prin această manifestare, când omul se dezumanizează, când iși acoperă fața cu măști. De ce? Să nu ne vedem unii pe alții. Nu are importanță cine este lângă noi; este doar o mască. O mască pe care uităm să o dăm jos. O purtăm în permanență; să nu vedem pe cel de lângă noi. Să nu vrem, ca apoi să nu putem să o dăm jos.
Orice prilej de distracție este bine venit. Este distractiv- este bun; este băutură- este bun; este jertfă- nu mai este bun; este renunțare- nu mai este bun. Si ce dacă intrăm in ziua de vineri, zi de post. Ce inapoiați sunt si creștinii aceștia? Să nu se distreze de Halloween! Pentru post trebuie efort; pentru credință trebuie efort; pentru mântuire trebuie efort, pentru a-ți crește copii trebuie efort; efort care este intotdeauna răsplătit cu izbândă. Părintele Galeriu spunea: "După jertfă este răscumpararea".
Mă gândesc la cum ar fi fost dacă parinții, moșii, si strămoșii noștrii ar fi petrecut de Halloween. Dar nu, nu se poate , nu au avut timp. Au trebuit să se apere de popoarele cotropitoare, au pazit granițele de est a Europei ca cei din vest sa se dezvolte; au trebuit să semene holdele pentru pâinea țării, au trebuit sa-și boteze copii pe ascuns de frica celor ce ii prigoneau, au trebuit sa-și crescă copii in frica lui Dumnezeu. Intr-o mână secera pentru pâinea cea de toate zilele, la sân copilul pe care nu avea cu cine să-l lase, pe buze rugaciune pentru toți ai săi iar ochii ațintiți spre cer cerându-I lui Dumnezeu să nu-I părăsească. Au trebuit să formeze un popor, un neam, o limbă, o credință. Nu au avut timp de Halloween. Nici nu stiți ce ați pierdut!!!
In data de 2 noiembrie Biserica Ortodoxă face pomenirea morților; dar la morminte ai o altă stare. Acolo nu poți merge cu măști. Acolo esti singur . Lacrima din colțul ochilor trădează dorul nestins; mâna pusă pe o cruce rece trădează legătura neruptă de moarte cu aceia care nu au știut de Halloween.


Pr Vasile Meghesan


1 2
Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro