A A A


Activitati

Activitati social-filantropice Curatenia in biserica Imagini din timpul Sfintei Liturghii Intretinerea cimitirului Maslu de obste Orarul praznicelor Orarul sfintelor slujbe Proiecte de viitor Vizitarea bolnavilor la domiciliu

Ultimele Noutati

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu RUGĂCIUNE PENTRU PACE

Ultimele Evenimente

Randuiala parastasului in sambata Sfantului Teodor Pelerinaj la manastirea Sfintei Cruci Ziua nationala la Parohia din Cetea

Ultimele Stiri

Fiecare copil asteapta un cadou de Craciun. Un after school pe langa fiecare biserica! Pod de speranță peste necazuri și suferințe Patriarhul României a adresat un mesaj de compasiune familiei Domnului Valentin Anghel APEL LA RUGĂCIUNE PENTRU PACE

Meteo


Groupromo Management

www.groupromo.ro

realizare pagini web


 

Cetea, un sat pentru credinta si legea strabuna

Cetea, un sat pentru credinta si legea strabuna
Cetea, un sat pentru credinta si legea strabuna

In data de 13 aprilie a 2 a zi de Pasti a avut loc in biserica Adormirea Maicii Domnului lansarea a celei de a 2 a editie a monografie a satului : "Cetea- Bihor, un sat pentru credinta si legea strabuna", sub redactia prof. Univ. Dr. Liviu Borcea si prof. Univ. Dr. Petru Mihancea. Acest moment este unic pentru ca prin aparitia celei de-a doua editii a monografiei satului, se realizeaza o punte de legatura intre trecut, prezent si viitor. Am putea vorbi, prin aparitia acestei carti ca este dovada rezistentei poporului nostru prin credinta. Credinta puternica a facut sa dainuie satul Cetea care se identifica cu biserica din sat. Nu se poate face deosebire intre sat si biserica. Cand vorbim despre sat, vorbim despre biserica, cand vorbim despre biserica, vorbim despre valori crestine, perene si nepieritoare. Putem aminti de un moment emotionant cand in Cetea noastra intre 28 iunie 1947 si 29 sept 1947 au fost adusi 10 copii repartizati din Moldova . O Moldova macinata de suferinte si foamete, precum si de un gand-testament dat pentru prosperitate de pr. Emil Bendorfeanu in 1935: "De aceea sufletul meu ar fi plin de bucurie cand ar auzi si ar sti ca parohia Cetea de astazi, peste 50 de ani a avansat simtitor pe terenul religios- moral, cultural si economic; ajungand ca romanul nostru uitat astazi de toti sa fie in viitor privit cu drag de oricine. Am deplina nadejde ca credinciosii acestei parohii vor sti sa infrunte intotdeauna orice curent daunator bisericii si tarii noastre cat timp preotii acestei parohii vor fi cu crucea in frunte".
In cadrul acestei manifestari parohia ortodoxa Cetea a acordat diploma de excelenta domnului prof, dr Mihancea Petru, fiu al satului, precum si diploma de excelenta post-mortem dl. Dr. Liviu Borcea, pentru promovarea valorilor crestine.
Multumim celor prezenti si autoritatilor implicate.
Pr. Meghesan Vasile

Duminica bunicilor

Duminica bunicilor

In prima duminica din postul cel mare, Biserica Ortodoxa din anul 843 neincetat praznuieste cinstirea sfintelor Icoane ca si ferestre spre cer. Daca in fata acestor icoane fiecare dintre noi ne-am plecat genunchii si ne-am pus atatea dorinte, tot asa de-a lungul vietii pamintesti ne-am plecat genunchii in fata parintilor si bunicilor nostrii, ne-am pus capul de multe ori obosit in mainile lor binefacatoare, fara sa stim ca poate sunt mai suparati decat noi, mai tristi decit noi, mai obositi decat noi,am primit puterea sa mergem mai departe in viata demni.Ei au fost, sunt, si vor fi mereu icoane vii pentru noi, ei sunt:bunicii nostrii.De aceea in fiecare an in parohia Cetea ii sarbatorim pe bunicii nostri in prima duminica din postul mare.
In anul in care se implinesc 90 de ani de infiintarea Patriarhiei Ortodoxe Romane,la 25 feb. 1925, s-a publicat in monitorul oficial actul de infiintare a Patriarhiei Romane, in anul in care Sf. Sinod al B.O.R. a proclamat anul 2015 anul omagial al "Misiunii parohiei si manastirii azi" si parohia Cetea se implica in diferse activitati social-filantropice in comunitatea noastra :intilnirea cu tinerele familii, ajutorarea copiilor de la centrele de copii, campanie de donare de singe, premierea copiilor merituosi , cinstirea eroilor satului prin diverse activitati.
Astfel dupa savarsirea Sf. Liturghii, s-au sfintit icoanele pe care credinciosii le-au adus la Sf. Biserica, a urmat apoi un moment emotionant in care copii cei mai mici au recitat poezii cu emotie in glas despre bunici. Profund emotionati si cu lacrimi in ochi bunicii au aplaudat si multumit "micilor nostrii artisti". A urmat o masa data de parohie la caminul cultural in cinstea bunicilor, servindu-i cu sarmale, cozonaci si suc. Daca in general ei sunt cei care ne servesc la masa, de aceasta data copii i-au servit pe bunici. Totul s-a incheiat cu o rugaciune de binecuvintare si multumire catre Bunul Dumnezeu pentru darurile primite si pentru viata bunicilor nostrii. Ne-am despartit cu speranta revederii.

Fiecare copil asteapta un cadou de Craciun

In cadrul acestui proiect am mobilizat mai multe persoane care, sensibilizate de suferinta unor copii au pus mana de la mana pentru a le duce copiilor un cadou de Craciun. Au fost duse multe cadouri ce au constat in dulciuri, fructe, haine, rechizite scolare si jucarii.
Aceste daruri au fost duse la Centrul de plasament nr. 3 Oradea, casuta Buburuzele.

Proiectul din suflet pentru suflet

Parohia Cetea a implementat proiectul "Din suflet pentru suflet". La actiune au participat copiii cu varste intre 7-17 ani din parohie. "Din suflet pentru suflet" face parte dintr-un proiect mai amplu al Patriarhiei Romane intitulat "Copiii invata iubirea lui Hristos" -un concurs de miniproiecte de educatie social-filantropica.

Scopul proiectului este de a cultiva dragostea fata de semeni si de a-i educa pe copii in sensul ajutorarii celor aflati in suferinta. In acest sens, preotul Vasile Meghesan impeuna cu copiii din parohie au ajutat copiii de la Centrul de plasament nr 3 Oradea, Casuta Buburuzele, cu alimente si cu participarea unui clown care i-a binedispus pe copii prin dans, jocuri, magie, baloane, si picturi pe fata. Copiii s-au simtit foarte bine, atat cei din parohie, cat si cei de la centrul de plasament. Impactul acestei actiuni a fost unul extraordinar : copiii din parohie apreciind mai mult faptul ca au o familie ci ca sunt sanatosi, iar cei din centrul de plasament simtind un sprijin din partea noastra.

"Am fost ajutati in acest proiect de oameni cu suflet carora dorim sa le multumim pe aceasta cale. Aceasta actiune este doar prima din cadrul proiectului", spune preotul Vasile Meghesan. „Dumnezeu aduna margaritare bune din inima fiecaruia :credinta curata, faptele bune, dar si dragostea pentru Dumnezeu si grija pentru semenii nostrii. Sfantul Iisac Sirul ne invata ca: scara ce duce spre imparatia lui Dumnezeu se afla in sufletul nostru ”, le-a spus preotul Meghesan copiiilor. Aceste invataturi sunt si argumentul pentru care Parohia Cetea a inceput acest proiect in perioada Postului mare.Responsabila de la casa Buburuzele, Alexandrina Bulzan a multumit parintelui si copiiilor pentru prezenta si sprijinul acordat.

Duminica bunicilor in parohia Cetea

Duminica, 24 martie 2013,in Parohia Ortodoxa Cetea, a avut loc o frumoasa actiune social-filantropica.
La această acțiune au participat copii și bunicii din sat. După ce s-au recitat poezii de către cei mai mici copii ai parohiei, în Sfânta Biserică, în cinstea bunicilor, a urmat o masă unde cei mai în vârstă au fost serviți de tinerii din parohie.

„În prima duminică din Postul Mare, Biserica Ortodoxă prăznuiește biruința cinstirii icoanelor. Nu trebuie să uităm că noi mai avem și icoane vii care sunt părinții și bunicii noștri. Icoane vii de smerenie, de dragoste și răbdare. Cu părul alb, de multe ori cu lacrimi în ochi, de fiecare dată cu mâinile ridicate la cer, cu sufletul deschis către cei dragi, aceste icoane vii trebuiesc cinstite și prețuite în veci”.

Pr. Meghesan Vasile


Cinstirea eroilor in parohia Cetea

Cinstirea eroilor la Cetea

Joi, 13 iunie, cu ocazia praznuirii inaltarii Domnului si a zilei eroilor, la parohia Cetea, intr-un cadru festiv au fost comemorati eroii satului cazuti in primul si al doilea razboi mondial. Dupa oficierea Sfin...tei Liturghii s-a facut un parastas pentru eroii satului chiar sub monumentul inchinat acestora, dupa care s-a oferit o agapa crestineasca pentru toti cei prezenti la acest emotionant eveniment din viata satului .Cu emotie am facut apelul eroilor satului din primul si al doilea razboi mondial, au raspuns sotiile, copii si nepotii celor care si-au dat viata pentru independenta , integritatea si demnitatea poporului roman si a bisericii stramosesti. Multi din cei comemorati nu s-au mai intors in sat, iar cei ramasi in urma lor i-au asteptat cu ochii inlacrimati cautand in zare si asteptand luni si chiar ani intoarcerea lor. Dar azi se intorc toti, asa cum se intorc in fiecare an, in fiecare clipa atunci cand ne aducem aminte de cei plecati. Un batran, ultimul dintre prizonierii de razboi,mi-a povestit ca intorcandu-se din lagarul de razboi cu trenul la Iasi, ca si-a vandut camasa pentru o paine si imi spunea printre lacrimi dupa ce a sarutat-o” era alba, alba, parinte”. Memoria lor o vom pastra vesnic si cinstirea lor va fi pururea.

Pr. Vasile Meghesan

Ajutor penrtru orfelinatul Kajanto Maria din Alesd

Ajutor penrtru orfelinatul Kajanto Maria din Alesd

In perioada 1-7 noiembrie in parohia Cetea, la initiative si sub indrumarea preotului paroh Meghesan Vasile s-a desfasurat o actiune sociala de stranger de alimente.S-au colectat peste 500kg de cartofi, zahar, ulei,legume.Beneficiarii au fost copii institutionalizati de la Casa Copilului si Tineretului Kajanto Maria din Alesd.Aceasta actiune face parte dintr-un program social mai amplu pe care l-am initiat la parohia Cetea: de a-I ajuta pe batranii satului , copii orfani din centrele de copii, si cei propusi pt operatie.Dorinta noastra de a-I ajuta pe copiii cu dificultati sociale s-a nascut din constatarea ca in societatea noastra exista doua lumi: lumea bogatilor si” lumea lui Lazar “, iar din “lumea lui Lazar” fac parte din ce in ce mai multi copii orfani sau abandonati . Granita dintre saracie si bogatie , dintre viata si moarte, dinte a avea pe cineva si a fi singur, este foarte mica,de aceea am incercat sa aducem o bucurie acestor copii care spun “mama” unei doamne doctor in varsta de 76 ani ,coordonatorul si sufletul acestui centru , atunci cand sunt problem delicate pe care o mama le poate intelege , si spun” tata “aceleiasi persoane, atunci cand unii membrii ai societatii ii nedreptatesc pe acesti copii si au nevoie de o mana forte . Aceasta actiune a fost un succes prin mobilizarea enoriasilor, prin faptul ca le-am aratat ca nu sunt singuri,si prin faptul ca L-am intalnit pe Dumnezeu in fiecare copil.Povestile cutremuratoare de viata a fiecarui copil au fost o lectie de viata pentru noi toti.

Pr.Vasile Meghesan

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro