A A A
Ultimele Noutati

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu RUGĂCIUNE PENTRU PACE

Ultimele Stiri

Fiecare copil asteapta un cadou de Craciun. Un after school pe langa fiecare biserica! Pod de speranță peste necazuri și suferințe Patriarhul României a adresat un mesaj de compasiune familiei Domnului Valentin Anghel APEL LA RUGĂCIUNE PENTRU PACE

Meteo


Groupromo Management

www.groupromo.ro

realizare pagini web


 

Randuiala parastasului in sambata Sfantului Teodor

Randuiala parastasului in sambata Sfantului Teodor

A inceput postul Pastelui. Pentru crestini, Pastele reprezinta biruinta binelui asupra raului, biruinta vietii asupra mortii.
La evrei, Pastele reprezinta iesirea lor din robia egipteana.
In Biserica Ortodoxa Romana se face pomenirea celor adormiti , in perioada postului mare in ziua de sambata.
Sfanta liturghie constituie cea mai eficace cale pentru mijlocirea noastra catre Dumnezeu in favoarea celor adormiti.
Parastasele sunt ierurgii speciale la care trupul celui adormit, nefiind de fata, este simbolizat prin coliva sau in unele zone din tara cozonac sau paine. Numarul acestora este variabil si difera de la zona la zona. Verbul grecesc "Parestemi"inseamna a se alinia alaturi de cineva, a sta in rand cu cineva, a fi camaradul de lupta, apropiatul, tovarasul de sacrificiu al cuiva.
Deci parastasul este slujba prin care noi ne alaturam prin rugaciune, celui mort si ne infatisam lui Dumnezeu prin cereri fierbinti pentru ca El sa ierte pacatele celor adormiti.

Pelerinaj la manastirea Sfintei Cruci

Plerinaj la manastirea Sfintei Cruci

Cu ocazia praznicului Inaltarii Sfintei Cruci din anul 2013, am organizat un pelerinaj la manastirea Sfintei Cruci din Oradea cu ocazia hramului sfintei manastiri. Din evlavia enoriasilor satului Cetea, s-a nascut acest pelerinaj la una din cele mai superbe manastiri din Eparhia noastra.
Intentia noastra de a organiza acest pelerinaj a avut un ecou mare in randul enoriasilor nostrii. Astfel, cu emotie, de la primele ore ale diminetii, imbracati in costume populare, desi vremea era destul de rece, am asteptat autobuzul care urma sa ne duca spre sfanta manastire. Emotia momentului si credinta oamenilor au fost impletite cu o frumoasa slujba la manastire.
Impresionant a fost si momentul intoarcerii, cand fii ai satului auzind de pelerinajul nostru ne-au asteptat pe traseu cu cafea si ceai cald.

Ziua nationala la Parohia din Cetea


Ziua nationala la Parohia din Cetea

Duminica, 1 decembrie 2013, de Ziua Nationala a Romaniei, parohia ortodoxa din Cetea a imbracat straie de sarbatoare. Dupa savarsirea Sfintei Liturghii si a slujbei de Te Deum, la care s-au pomenit eroii satului Cetea cazuti pe campurile de lupta pentru libertatea si demnitatea nationala, cei mai mici dintre credinciosii parohiei au pregatit un moment religios-artistic sub indrumarea doamnei preotese, dupa cum ne-a transmis Pr. Silviu Dobai.


Acestia au cantat si au recitat poezii patriotice in fata credinciosilor adunati in numar mare. Glasul plin de emotie al micilor romani a facut se vibreze de emotie pe toti cei prezenti, reusind in nevinovatia lor sa smulga un zambet, o admiratie si o lacrima din partea parintilor si bunicilor. Toti micii artisti au fost rasplatiti cu cate un tricolor, dulciuri si diploma „Micului roman”.


„Am incercat prin aceasta actiune de suflet sa aducem in memoria tinerilor mai ales sentimentul demnitatii nationale, a apartenentei la un spatiu sacru, la aceasta Gradina a Maicii Domnului, pentru care motii si stramosii nostri si-au dat viata”

Prin aceasta manifestare s-a dorit aducerea unei vesnice recunostinte eroilor neamului nostru romanesc, cinste pentru o generatie de exceptie, care in fruntea unui popor dornic ca cei de un neam, limba, lege si credinta sa se uneasca. Ei sunt cei care la 1 decembrie 1918 au reusit sa infaptuiasca Marea Unire.
Pr. Meghesan Vasile

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro